Trends voor 2023: zorg voor veranderenergie

Forbes beschrijft 5 trends voor 2023 met een grote verandercomponent
17 november 2022 in
Trends voor 2023: zorg voor veranderenergie
BrainProfs

Dit najaar kwam het gerenommeerde zakenmagazine Forbes met vijf trends voor 2023 waar je nu al op moet anticiperen. Rode draad: de snelheid van veranderingen neemt niet af. In alle vijf trends die Forbes onderscheidt, is er een grote verandercomponent. BrainProfs laat zijn licht schijnen op deze trends en benoemt in het kort de uitdaging als het gaat om duurzaam veranderen. 

Digitale versnelling

De eerste trend betreft de digitale versnelling. In 2023 zullen technologieën als artificial intelligence en virtual en augmented reality gemeengoed worden. Processen worden nog verder gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Technologie is beschikbaar, maar nog altijd zien we dat de menselijke factor wordt vergeten. Zorg ervoor dat medewerkers meegaan in deze veranderingen. Laat zien wat het hen oplevert en stippel samen de roadmap uit naar de intelligente onderneming. BrainProfs gaat met een Solution Focus bij organisaties aan de slag om veranderenthousiasme te kweken en een succes te maken van de digitale versnelling.

Internationale instabiliteit

De tweede voorspelling voor 2023 is geen verrassende. Er zal nog altijd sprake zijn van inflatie en verstoorde supply chains, waardoor economische vooruitzichten somber blijven. Voor veel bedrijven komt het er dan ook aan wendbaar en flexibel te zijn.
Ben je in staat om de inkoop van je producten en grondstoffen snel te verleggen, van bijvoorbeeld China naar Turkije? Zo verminder je de risico’s van zakendoen met Chinese bedrijven nu de stabiliteit daar onder druk staat. Het is essentieel om hierbij de professionals in je organisatie te betrekken.
Haal bij hen de ideeën op om nieuwe supply chains te ontwikkelen en minder kwetsbaar te worden. BrainProfs heeft goede ervaring met Xibe, het online platform om ideeën te genereren, op te volgen en te realiseren. Dit platform van onze partner Pridea helpt je om de kennis in de organisatie beter te benutten. 

Duurzaamheid en social impact

Een trend die uiteraard niet kan ontbreken is duurzaamheid. Consumenten en investeerders kijken steeds meer naar de groene ambities en prestaties van bedrijven. Ook social return ligt onder een vergrootglas. Tevens ligt er nieuwe wetgeving die bedrijven verplicht zich in te spannen voor mens, milieu en maatschappij (ESG). En hier moet je ook over gaan rapporteren. Dit betekent dat je als organisatie processen anders inricht en je mensen meeneemt in deze nieuwe werkwijze. Besef dat je hiervoor specifieke kennis nodig hebt rondom verandermanagement. 
BrainProfs heeft hier eerder al een blog over geschreven. Lees dit nog eens terug en zorg dat jouw organisatie de veranderingen omarmt om ESG te verankeren.

Customer experience

De vierde trend die BrainProfs hier bespreekt is de toenemende focus op de customer experience. Dit gaat inmiddels verder dan de bekende aanbevelingen: ‘klanten die deze pannenset kochten, zijn ook geïnteresseerd in dit kookboek’. Het gaat om een nieuwe vorm van interactie met de klant met technologieën als virtual reality en 3D-omgevingen.
Deze ontwikkeling heeft een grote technologische component, maar je moet ook je mensen zien mee te krijgen, van sales, marketing en support. Is het verandervermogen van deze afdelingen op orde? BrainProfs voert graag een analyse uit binnen uw organisatie om het verandervermogen in kaart te brengen en te verbeteren. Hierbij werken wij nauw samen met onze partner Business Fitscan. Meer weten, kijk even verder op onze partnerpagina of neem contact op. 

Talent challenge

De laatste trend betreft de ‘talent challenge’. Er is sowieso in veel sectoren een schaarste aan arbeidskrachten. In de samenleving zien we talloze voorbeelden: van treinen die uitvallen tot restaurants die een aantal dagen dichtgaan. Daar komt bij dat aan de ene kant veel werk wordt overgenomen door robots en automatisering. Aan de andere kant ontstaat er ook veel nieuw werk, in het kader van data science, artificial intelligence en engineering. Werk verschuift en verandert en je moet ervoor zorgen dat je mensen mee veranderen. 
 
Dat betekent dat je een nieuwe skillsmatrix moet bouwen en mensen moet trainen, aannemen en opleiden. Daar komt bij dat in 2023 vaardigheden als creativiteit, kritisch denken, menselijke interactie en leiderschap nodig zijn. De vraag is: hoe krijg je je mensen mee naar deze nieuwe vaardigheden. BrainProfs beschikt over de veranderexperts die medewerkers enthousiast weten te maken voor veranderingen. Met een focus op oplossingen, en niet op problemen uit het verleden.


Trends voor 2023: zorg voor veranderenergie
BrainProfs 17 november 2022
Deel deze post