Dit is de conclusie van het Rathenau Instituut, dat onderzocht hoe de effectiviteit van digitale innovaties in de zorg kan worden verhoogd. De onderzoekers analyseerden twee recente innovaties, apps, en keken daarbij vooral naar de rol van zorgverleners.
Continu blijven aangehaakt
Uit deze analyse komt naar voren dat het belangrijk is zorgverleners vroeg te betrekken bij het ontwikkelproces van een innovatie. Dit zorgt ervoor dat de innovatie goed aansluit bij de wensen en routines van patiënten en zorgverleners zelf. Dit is bijvoorbeeld van belang nu er steeds meer gewerkt gaat worden met AI. Maar ook in latere fases is het essentieel dat degene die met de innovaties moeten werken, continu blijven aangehaakt.
Belemmeringen voor veranderingen wegnemen
De praktijk leert echter dat vaak de nieuwe technologie centraal staat en er niet goed gekeken wordt wat de patiënt en de zorgverlener nodig hebben. "Zo span je het paard achter de wagen", constateert Sieds Rienks Lead Consultant Zorg bij BrainProfs. "Met innovaties wil je zorgmedewerkers meer in hun kracht zetten, dus dan moet je hen bij innovaties en bij veranderingen in het algemeen aangehaakt houden. Deze manier van werken staat centraal in de aanpak van BrainProfs om het verandervermogen van zorgorganisaties te verbeteren. Het betrekken van de onderstroom bij veranderingen is een cruciale factor voor succes. Het leiderschap moet dit faciliteren, belemmeringen voor veranderingen wegnemen en de veranderruimte vergroten. Zorgmedewerkers zou ik op het hart drukken innovaties te omarmen en tijd te stoppen in de ontwikkeling ervan. Groei mee met de nieuwe kansen in de zorg."
Innovatietrajecten
Sieds heeft met BrainProfs bij verschillende zorginstellingen verander- en innovatietrajecten begeleid. Benieuwd naar zijn persoonlijke verhaal? Stuur Sieds een bericht.
Betrek de zorgverlener bij innovatie