Zorg voor balans tussen mens en technologie

Graag stellen wij een nieuwe BrainProfs expert voor: Michel Kortstra, Bruggenbouwer
13 september 2021 in
Zorg voor balans tussen mens en technologie
Teun Putter

Michel Kortstra is een ervaren interim ICT (verander)manager. Ooit begonnen in de 'traditionele automatisering', zocht hij steeds vaker de raakvlakken op tussen business en ICT. Keer op keer wijst de praktijk uit dat deze twee niet zonder elkaar kunnen. "Je kunt de dienstverlening verbeteren en de backoffice processen stroomlijnen met behulp van de meest vooruitstrevende technologieën. Vaak zie je dat organisaties hierbij verzuimen om de wensen van de business in het oog te houden. En juist wanneer je innovaties doorvoert en een andere manier van werken hanteert, is het essentieel dat je medewerkers in dit traject meeneemt. Ook dit zie je onvoldoende terug. Juist in deze situaties schuif ik graag aan tafel om duurzame veranderingen te realiseren, waarbij alle betrokkenen prettiger gaan werken en betere resultaten boeken", vertelt Michel.

Technologie is nooit een doel op zich

Het implementeren van nieuwe technologieën is dus niet louter en alleen een ICT-exercitie. Hoewel Michel ook daar bedreven in is, met zijn aanpak die veelal op lean en agile is gebaseerd, vindt hij het juist heel interessant om naar de impact te kijken die 'digitaal en online' hebben op een organisatie. "Technologie is nooit een doel op zich, maar een middel om doelstellingen te halen en ambities in te vullen. Ik zie vaak dat dit misgaat omdat er geen balans is tussen mens en technologie. Het gevolg is dat er weerstand ontstaat tegen innovaties zodat de gewenste veranderingen niet van de grond komen. Ik vind het een uitdaging om dit soort trajecten weer te herstellen. Maar het is nog beter om direct bij het begin betrokken te worden bij het proces, zodat meteen kan worden toegewerkt naar duurzame verandering."

Solution Focus helpt je enorm

Solution Focus is een belangrijk element in de toolbox van Michel. "Solution Focus helpt je enorm, zeker wanneer je mensen betrokken wil maken en hun kennis wil mobiliseren. Je kijkt namelijk niet naar wat mensen niet kunnen, maar je richt je op de vraag wat zij wel kunnen. Door deze focus maak je mensen ook enthousiast en krijg je hen mee in de gewenste veranderrichting. Ik kijk er naar uit om binnen BrainProfs mijn ervaring met Solution Focus verder uit te breiden, want het is een ontzettend interessant vakgebied."

Imposant portfolio

Michel heeft een imposant portfolio opgebouwd met opdrachten veelal binnen Finance en overheid. Hij kijkt er naar uit om, binnen het BrainProfs team, actief te worden in de zorg. "Daar ligt een flinke opgave om efficiënter te gaan werken met een grote ICT-component. Ook hier geldt: technologie kan doelstellingen dichterbij brengen, maar je mag de mens in dit verhaal niet vergeten. Zorgprofessional en cliënt moeten kunnen werken met tools die zij krijgen aangereikt. Ik ben ervan overtuigd dat BrainProfs hier met zijn Solutions for Change een waardevolle bijdrage aan kan leveren."

Overtuigingskracht

Rob Kooyman, managing partner bij BrainProfs: "We zijn blij dat Michel Kortstra zich als zelfstandig expert bij BrainProfs aansluit. Michel helpt organisaties met de (her-) inrichting en continuïteit van hun ICT-omgeving. Hij heeft de overtuigingskracht om zowel het team als de organisatie en belangrijke stakeholders in beweging te krijgen. We kijken dan ook erg uit naar de samenwerking met Michel."

Michel Kortstra blijft tevens actief als zelfstandig consultant.

Zorg voor balans tussen mens en technologie
Teun Putter 13 september 2021
Deel deze post