Solution Focus zorgt voor verlichting

Graag stellen wij een nieuwe BrainProfs expert voor: Paut Kromkamp, Verlichter
16 juli 2021 in
Solution Focus zorgt voor verlichting
Teun Putter

Paut Kromkamp ademt Solution Focus. Het is haar passie mensen te helpen om hun werk - en uiteindelijk hun leven - leuker en vooral lichter te maken. Oplossingsgericht denken loopt dan ook als een rode draad door haar werkzaamheden als coach, internationaal trainer en facilitator, bestuurder en (project)manager. Paut heeft een schat aan ervaring opgedaan als verandermanager in de zorg en bij de (lokale) overheid. Paut ziet een belangrijke rol weggelegd voor Solution Focus en Host Leadership in relatie tot de uitdagingen waar zorginstellingen vandaag de dag voor staan. Deze zijn beschreven in het BrainProfs whitepaper ‘Sturing en regie in de zorg’. Paut Kromkamp, die als ook als zelfstandig consultant actief blijft, kijkt uit naar de samenwerking met BrainProfs.

Solution Focus

Paut Kromkamp kwam al geruime tijd geleden in aanraking met Solution Focus. Als regiomanager bij een instelling op het raakvlak van het sociaal en het zorgdomein kreeg Paut de opdracht mee de organisatie te veranderen. “Alleen vertelde niemand hoe we dat moesten aanpakken. We hadden te maken met een traditionele omgeving; veranderen ging echt stukje bij beetje”, vertelt Paut. Pas later maakte zij kennis met Solution Focus en vielen alle puzzelstukjes in elkaar. “Ik was betrokken bij grote overstijgende organisatievraagstukken, zoals het herinrichten van zorgtaken bij gemeenten bijvoorbeeld door de komst van de CJG’s. Zowel mensen in de uitvoering als in de organisatie moesten meegenomen worden in deze veranderingen. Door heel oplossingsgericht te werk te gaan, door mensen te laten zien wat er goed gaat en hen voor te houden hoe belangrijk zij zijn voor de organisatie, hebben we deze majeure veranderingen in goede banen kunnen leiden.”

Duurzaam veranderen

“Het is iets magisch wanneer je het ziet gebeuren”, vervolgt Paut. “Door te focussen op oplossingen en niet op problemen krijg je mensen mee in een verandering, worden ze er enthousiast voor. Dan zul je ook zien dat de verandering uit hen zelf komt. Duurzaam veranderen wordt onderdeel van het DNA van een organisatie. Dit is exact de werkwijze die mijn collega’s bij BrainProfs voor ogen hebben. Mede daarom hebben we een goede klik en ik verwacht nog veel te leren van collega’s die meer thuis zijn in Agile en Lean.”

Zorg en overheid

Rob Kooyman, managing partner bij BrainProfs, is blij met de versterking van het team door de komst van Paut Kromkamp. “Paut heeft veel ervaring in het aansturen van complexe verandertrajecten in de zorg en bij de overheid. Dit zijn juist de sectoren waar wij als BrainProfs onze stempel op willen drukken. Daarnaast volgt Paut alle ontwikkelingen in het Solution Focus vakgebied op de voet, ook in het buitenland, wat een belangrijk element is in onze mix met Lean, Agile en Prosci/ADKAR. We kijken er dan ook naar uit samen te werken met Paut.”

Solution Focus zorgt voor verlichting
Teun Putter 16 juli 2021
Deel deze post