Zelforganisatie maakt betere waardering in de zorg mogelijk

Het werk van verpleegkundigen en verzorgenden de laatste jaren veel zwaarder geworden
3 februari 2022 in
Zelforganisatie maakt betere waardering in de zorg mogelijk
BrainProfs

Alle tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden van thuiszorgorganisatie Buurtzorg krijgen structureel een beter salaris, zo meldde de Volkskrant begin januari. Ze gaan allemaal een schaal omhoog. Het dagblad sprak met directeur Jos de Blok hierover, die de sector oproept zijn stap te volgen.

Volgens De Blok is het werk van verpleegkundigen en verzorgenden de laatste jaren veel zwaarder geworden en daarbij past een betere waardering. Daarnaast is het noodzakelijk om als sector aantrekkelijker te worden voor starters op de arbeidsmarkt. De tekorten op de arbeidsmarkt dreigen immers te groot te worden.

Het ideaal is uitdagend

Jos de Blok legt met dit besluit een stevig statement neer in de zorg. Hij heeft de ervaring dat zelfsturing en zelforganisatie minder bureaucratie genereren en daardoor meer handen aan het bed of een beter salaris mogelijk maken. Vorig jaar heeft BrainProfs | Solutions for Change negen innovatieve zorgbestuurders en experts geïnterviewd over zelforganisatie en de mogelijkheden. Onder hen: Fred Pijls, Lisa Behrendt, MBA, Joris de Jong, Liselotte van Bokhoven, Bjorn Ceresa en Fredrike Bannink. De conclusie van auteurs Sieds Rienks en Roland Hanegraaf: het ideaal is uitdagend, maar de werkelijkheid moet wel genuanceerd worden.

Sturing en regie in de zorg

BrainProfs heeft vervolgens het whitepaper 'Sturing en regie in de zorg - Realiseren van verbetering en vernieuwing' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat zelforganisatie kansrijk is en voor veel zorginstellingen een uitstekende stip op de horizon. Maar dan wel als dit is voorzien van heldere kaders en uitgangspunten. Meer weten, download de whitepaper van onze website

Zelforganisatie maakt betere waardering in de zorg mogelijk
BrainProfs 3 februari 2022
Deel deze post