Gemeenten moeten verandervermogen op peil houden

Kennisniveau blijft achter bij de technologische ontwikkelingen
29 maart 2021 in
Gemeenten moeten verandervermogen op peil houden
Teun Putter

De overheidsportal Binnenlands Bestuur publiceerde onlangs een artikel waarin zij ingaat op het verandervermogen bij gemeenten. Na jaren van investeren en bouwen blijkt slechts een beperkt aantal gemeenten te voldoen aan het verwachtingspatroon van de burger als het gaat om digitale dienstverlening. Gemeenten moeten erkennen dat de urgentie en de noodzaak er zijn om te veranderen. Dit veranderbesef moet leiden tot veranderbereidheid.

Drijfveer om te innoveren ontbreekt

Het artikel wijst op onderzoek van service en software provider BCT. Slechts 30 procent van de ondervraagde managers bij gemeenten geeft aan dienstverlening te bieden op een niveau dat past bij de digitale economie. Dit ondanks wetgeving en talloze stimuleringsprogramma’s. De grootste uitdaging zit in het feit dat gemeenten te weinig de noodzaak voelen om dienstverlening verder te digitaliseren en slimmer in te richten. Een echte zakelijke drijfveer om te innoveren ontbreekt.

Balans tussen mens en ICT

Daar komt nog bij dat er een tekort aan kennis is om nieuwe technologieën te implementeren en dat gemeenten moeite hebben om hun medewerkers mee te krijgen in deze ontwikkelingen. Het kennisniveau als het gaat om ICT, waar de meeste veranderingen vandaan komen, blijft achter bij de technologische ontwikkelingen. En juist de projecten die ervoor moeten zorgen dat mensen goed begeleid worden bij nieuwe technologische ontwikkelingen wordend oor Covid-19 uitgesteld. 

Onderstroom in het verandertraject

BrainProfs ziet hier dat het verandervermogen op verschillende fronten een impuls kan krijgen. Wij hebben hier veel ervaring mee, zeker als het gaat om het betrekken van de onderstroom in het verandertraject. Neem contact op om te zien hoe we het verandervermogen in jouw organisatie kunnen optimaliseren.


Gemeenten moeten verandervermogen op peil houden
Teun Putter 29 maart 2021
Deel deze post