De tijd dringt voor ESG-CSRD

Vanaf 1 januari zijn met name de grotere beursgenoteerde bedrijven verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat (ESG).
19 december 2023 in
De tijd dringt voor ESG-CSRD
BrainProfs

Het jaar 2024 nadert snel. Vanaf 1 januari zijn met name de grotere beursgenoteerde bedrijven verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat (ESG). Dit is noodzakelijk op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) als richtlijn en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) als norm. Deze wetgeving gaat in op 1 januari 2025, dus moet je direct in 2024 beginnen met rapporteren. Onderzoek wijst uit dat veel bedrijven nog lang niet zo ver zijn; voor hen is er geen tijd meer te verliezen.

Inrichten van controle- en rapportagesystemen

De CSRD heeft verstrekkende gevolgen. Op basis van talloze verschillende criteria moeten bedrijven onder meer openheid geven over zaken als CO2-uitstoot, waterverbruik, man-vrouwverhoudingen in leidinggevende functies en de arbeidsvoorwaarden van personeel in verre landen. Aangezien de CSRD-ESRS dus voor de eerste bedrijven effectief wordt in 2025, betekent dit dat je als bedrijf op zijn laatst begin 2024 moet starten met het verzamelen van data en het inrichten van controle- en rapportagesystemen. Het gevolg daarvan is dat zij allerhande vragen op het gebied van ESG zullen hebben aan hun toeleveranciers. 

Een kwart verzamelt nog geen data

Economieplatform ESB heeft echter becijferd dat ruim een kwart van de bedrijven, die onder de rapportageplicht gaan vallen, nog geen data verzamelt of rapporteert over hun klimaatimpact. ESB heeft deze inzichten herleid uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2023, een jaarlijkse enquête onder leidinggevend Nederland. De conclusie is dat er dus geen tijd te verliezen is; vanaf 1 januari aanstaande moeten vele bedrijven hun milieu-impact in kaart gaan brengen om te kunnen rapporteren over 2024. 

Race tegen de klok

NRC pikte deze zorgwekkende cijfers op (1 december) en constateerde tegelijkertijd dat de CSRD ook voor accountants 'een aardverschuiving' betekent. KPMG liet al eerder aan de krant weten bijzondere professionals te rekruteren, zoals mariene biologen, mensenrechtenjuristen en aardwetenschappers om bedrijven goed te kunnen beoordelen. Desalniettemin zal het ook voor accountantskantoren een race tegen de klok worden. 

Gestructureerd stappenplan

Er ligt dus een forse uitdaging. "Wij adviseren bedrijven om zich niet te verliezen in controlemechanismen en Excel-lijstjes", vertelt Jan van Holten, Lead Associate ESG bij BrainProfs. ‘Het is vooral belangrijk dat je als organisatie ESG-duurzaamheidsdoelstellingen formuleert en die goed monitort. Kies zeker voor een gedegen en gestructureerd stappenplan. Laat duidelijk zien welke keuzes je gemaakt hebt, welke informatie je wel hebt en welke data nog niet in kaart zijn gebracht. Focus daarmee op een verandering van mindset in je bedrijf. Waar je eerst louter en alleen moest rapporteren op economische en financiële indicatoren, moet je nu ook je CO2-uitstoot, het waterverbruik en je inclusiviteit uit de doeken doen. Misschien is het wel veel impactvoller om deze duurzame verandering als bedrijf in te zetten. Vervolgens wordt het een stuk eenvoudiger om de rapportage goed in te richten en te voldoen aan de CSRD-ESRS."

Meer weten? Neem contact op met Jan van Holten.

De tijd dringt voor ESG-CSRD
BrainProfs 19 december 2023
Deel deze post