Wees kritisch op je eigen businessmodel

Havenbedrijf Rotterdam boort nieuwe inkomstenbron aan
4 september 2019 in
Wees kritisch op je eigen businessmodel
Teun Putter

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) liet eerder deze zomer weten dat het zelf ontwikkelde software voor efficiëntere havendiensten wereldwijd aan andere havens gaat verkopen. Hiermee boort de havenbeheerder, naast havengelden en grondverhuur, een nieuwe inkomstenbron van potentieel vele miljoenen euro’s aan. Dat concludeert Het Financieele Dagblad in de editie van 9 augustus jl. Met de oplossing kunnen jaarlijks miljarden euro’s aan besparingen in de scheepvaart en in de nautische keten wereldwijd gerealiseerd worden. Vier havenbedrijven gaan dit jaar nog met de toepassing - die op maat wordt geleverd - aan de slag. 

Disruptie

Dit is een goed voorbeeld van een onderneming die tijdig naar het eigen businessmodel - innen van havengelden en verhuren van gronden - heeft gekeken en heeft geconcludeerd dat dit voor de toekomst niet houdbaar is. Iedere organisatie zou dit regelmatig moeten doen, zeker nu vele markten door nieuwe aanbieders met disruptieve technologieën betreden worden. Dit houdt in dat management en medewerkers open moeten staan voor verandering en moeten denken in kansen in plaats van in problemen. 

Toekomstbestendig

De experts van BrainProfs realiseren commitment voor de verandering en zorgen voor duurzame verankering volgens het adagium: voordoen, samendoen en zelf doen. Samen halen we de creativiteit in de mensen naar boven waardoor je als organisatie buiten de gebaande paden kunt treden en nieuwe businessmodellen kunt inzetten. Zo blijf je duurzaam veranderen en blijf je toekomstbestendig. Meer weten, kijk op https://www.brainprofs.com/

Foto: Havenbedrijf Rotterdam, Eric Bakker
Wees kritisch op je eigen businessmodel
Teun Putter 4 september 2019
Deel deze post