Van verandermoeheid naar veranderenergie

Focus op de onderstroom
26 augustus 2020 in
Van verandermoeheid naar veranderenergie
Teun Putter

Je kent het wel, teams die niet vooruit te branden zijn. Organisaties waar het lastig is om iets nieuws voor elkaar te krijgen. Er zijn veel nieuwe ideeën, maar geen één komt tot wasdom. Voordat je goed en wel begonnen bent, heeft de organisatie haar interesse alweer verloren. Veranderingen leiden tot weerstand in plaats van tot energie en nieuwe mogelijkheden. 

Management Impact analyseerde een onderzoek van het Strategy & en Katzenbach Center en destilleerde een drietal hoofdoorzaken waarom verandering in een organisatie maar moeizaam van de grond komt.  


Verandermoeheid

Bijna twee derde van de respondenten noemde verandermoeheid als hoofdoorzaak van mislukte verandertrajecten. De initiatieven die zij ‘voorgeschoteld’ kregen waren slecht doordacht, slecht uitgevoerd of te snel uitgerold. 


Oude patronen

De tweede oorzaak die uit het onderzoek naar voren komt is dat vooral de top van een organisatie snel terug grijpt op oude patronen en gewoonten wanneer een verandertraject niet meteen het gewenste resultaat oplevert. Het ontbreekt de top van een organisatie aan vaardigheden om de ingezette koers vast te houden.


Gestuurd vanuit de top

Dat brengt ons direct bij de derde oorzaak waarom verandering niet duurzaam is: veranderprocessen worden gestuurd vanuit de top van een organisatie, zonder dat zij input hebben verzameld vanaf de werkvloer. Veranderingen die niet gedragen worden door de organisatie hebben weinig kans van slagen. 


Succesvolle strategie

Medewerkers voelen zich vaak weinig betrokken bij veranderen, terwijl zij het middelpunt zijn. Met Solutions for Change concentreert BrainProfs zich juist op de ‘onderstroom’. We zien medewerkers als de belangrijkste experts en geven hen een podium. Daarbij hoort ook eigenaarschap. Deze benadering slaat aan bij de mensen die verandering teweeg moeten brengen. Ze gaan met veel energie aan de slag. Het resultaat is dat verandering wordt vertaald in een succesvolle strategie.


Meer weten over de aanpak van BrainProfs? Maak een afspraak voor een kennismaking en een assessment. Snel reageren op veranderende marktomstandigheden is immers noodzakelijk om de komende tijd succesvol te blijven.

Van verandermoeheid naar veranderenergie
Teun Putter 26 augustus 2020
Deel deze post