Solution Focus als smeerolie voor de organisatie

De mens is nu eenmaal niet adaptief
13 maart 2020 in
Solution Focus als smeerolie voor de organisatie
Teun Putter

Smeerolie, dat is toch smerig? Zeker, maar je hebt het nodig om de motor niet te laten vastlopen. Als een proces een machine is waar we mee werken, dan is Solution Focus de smeerolie. 

Door Rens Linders

Motiveren

Veel nuttige procesinnovaties gaan over de vraag: hoe gaan we het proces  inrichten? Solution Focus helpt je deze vraag te beantwoorden. Solution Focus verschaft je inzicht in de manier waarop je als organisatie kunt samenwerken en hoe mensen elkaar kunnen motiveren. Ook en juist als het proces even iets stroever draait. Dat procesinnovatie moeilijker van de grond komt, ligt namelijk bijna nooit aan het proces maar aan de mensen. 

Niet zo adaptief

Dat klinkt niet zo lief, maar laten we eerlijk zijn. De mens is nu eenmaal niet het meest adaptieve onderdeel van de natuur. We genieten er meer van als onze verwachtingen kloppen dan als dat niet zo is. Een verrassingsfeestje levert meer emoties op dan we vaak aankunnen en dat is nog een leuke verrassing. 

Verrassing en verandering

Het verschil tussen verrassing en verandering is heel klein. Elke verrassing is een verandering, maar niet elke verandering noemen we een verrassing. Dat zouden we misschien best kunnen gaan doen. Verandering is er namelijk continu; we vinden het alleen nog erg lastig om het te omarmen. En ja, dat is een understatement. 

We kunnen twee scenario’s onderscheiden:

  1. Je komt op je werk en krijgt een verandering voor je kiezen. Dit levert emoties op. Jouw team en collega’s zijn de steunpilaar waarmee je de verandering bekijkt en je verzint samen een oplossing. Zo kun je de verandering verwerken. 

  2. Je komt op je werk en krijgt een verandering voor je kiezen. Je geeft vervolgens de rest van de wereld de schuld, gaat in een hoekje zitten huilen en wacht tot de verandering vanzelf verdwijnt. 

Scenario 2 is uit den boze, het kan niet meer. De veranderingen gaan, mocht je het nog niet hebben gemerkt, sneller dan ooit en die ontwikkeling zal niet gaan afnemen. 

Meer energie

Solution Focus is een van de instrumenten in de toolbox van BrainProfs, waarmee wij organisaties helpen veranderen. Veranderen door te concentreren op de oplossing in plaats van het probleem geeft betere resultaten met meer energie. Meer weten? Kijk verder op deze website.

Solution Focus als smeerolie voor de organisatie
Teun Putter 13 maart 2020
Deel deze post