Het geheim achter veranderen is veiligheid

De draai naar klantgerichtheid vergde veel van de betrokken professionals van zorginstelling Maria-oord
30 juni 2023 in
Het geheim achter veranderen is veiligheid
BrainProfs

Opnieuw een mooi artikel op Dutch Health Hub waarin de community care aanpak van zorgaanbieder Maria-oord centraal staat. Dit artikel is deel twee van een drieluik en nu komt het proces van cultuurverandering aan de orde. Hierbij heeft BrainProfs in de persoon van Lead Consultant Sieds Rienks een belangrijke rol gespeeld.

Radicale klantgerichtheid

De transitie naar community care betekende voor Maria-oord een ingrijpend veranderingsproces. Werkprocessen, cultuur, aansturing, financiering, eigenlijk bleef er geen organisatorische steen op de andere. Met name de draai naar radicale klantgerichtheid vergde veel van de betrokken professionals. "Hoe krijg je medewerkers op een nieuw spoor als ze hun werk al dertig jaar op een bepaalde manier doen?", vroeg bestuurder Albert Vlemmix zich af.

Vaste koers

BrainProfs collega Sieds Rienks heeft onder andere geholpen bij het omarmen van het community care concept. "Wat je nodig hebt om van een conflict naar positieve innovatie te gaan, is niet alleen een vaste koers, maar ook luistervaardigheid. Je moet heel goed kunnen begrijpen wat het betekent voor alle betrokkenen." Aldus Sieds.

Wil je meer weten over de aanpak van BrainProfs? Download dan nu het onderzoeksrapport over het Verandervermogen in de Zorg. Breng met BrainProfs je eigen verandervermogen in beeld en zorg ervoor dat je als organisatie duurzaam kunt veranderen. Zo blijf je relevant voor cliënten en andere stakeholders. Zo blijf je toekomstbestendig. 

Het geheim achter veranderen is veiligheid
BrainProfs 30 juni 2023
Deel deze post